Фото

99-річчя Пласту в Івано-Франківську (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У суботу, 9 квітня, пластуни Івано-Франківської області відзначили 99 річницю від дня заснування організації. Саме в ці дні у 1912 році у Львові вперше була складена пластова присяга на вірність Богові та Україні.


Обласний Івано-Франківський Пласт є одним із найпотужніших осередків в Україні. На організоване ним свято завітали члени Пласту з Надвірної, Білих Ослав, Солотвина, Коломиї, Іваниківки, Яремчі, Рогатина та ін.


Спершу більше 300 пластунів пройшлись центральними вулицями міста у супроводі барабанного дробу. Згодом вишикувались на площі Шептицького та в урочистій атмосфері здійснили традиційне пластове відкриття свята. З вітальним словом на захід прийшов секретар міської ради Руслан Марцінків та начальник управління у справах сім’ї, молоді та гендерної політики міськвиконкому Ростислав Заремба. Після цього 8 пластунів урочисто склали присягу на вірність Богові та Україні, так само як і 99 років тому. Далі українські скаути взяли участь у Службі Божій, що пройшла в Катедральному Соборі УГКЦ.


Свято продовжилось символічним марафоном, в якому 99 пластунів пробігли центральною частиною міста з емблемою заходу — великим стягом 99 річниці. Члени Пласту передавали його з рук в руки. Такий марафон символізував наближення 100-річчя найдавнішої молодіжної організації в Україні.


Потім в НД «Просвіта» пройшов відкритий пластовий ярмарок, на якому юнацтво мало можливість презентувати різноманітні вироби зроблені власноруч, випічку та пластову продукцію. Молоді екскурсоводи розказували відвідувачам про історію організації, закони і обов’язки. Також мешканці міста мали змогу взяти участь у майстер-класах. Кожен міг навчитись плести файнички, боді-арту та ліпленню вареників.


Згодом 79 курінь ім. В’ячеслава Липинського посвятив свій прапор в Катедральному соборі міста. Ця посвята є унікальним церемоніалом, адже відбувається тільки раз за всю історію куреня. Така подія є важливою не тільки для юнацтва осередку, але й для Всеукраїнського Пласту.


Голова Пласту у Івано-Франківській області Олег Хімій зазначив: «Метою наших загальноміських святкувань було нагадати людям, що Пласт як виховна організація продовжує розвиватись. І проведення цьогорічних заходів є своєрідною репетицією перед масштабним святкування сторіччя організації».


Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.