Політика

16 квітня — загальнообласна толока

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У рамках всеукраїнської весняної акції «За чисте довкілля» Івано-Франківська облдержадміністрація оголосила передвеликодню акцію з благоустрою та впорядкування територій сіл, селищ і міст, яка стартує сьогодні, 31 березня. Планується привести до Великодніх свят у належний санітарний стан населені пункти області, території підприємств і організацій, індивідуальні двори, місця масового відпочинку – парки, сквери, зелені зони, полігони твердих побутових відходів, прибережні смуги річок, ліквідація стихійних сміттєзвалищ.

Як зазначено у розпорядженні голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка, «з метою підготовки до Великодніх свят і Дня Перемоги», 16 квітня відбудеться організована загальнообласна толока з благоустрою.

На жаль, нерідко прибирання та благоустрій території завершуються спалюванням залишків листя, сухої трави, і часто навіть сміття. У такому випадку добрі наміри громадян та посадовців при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області попереджає громадян, що чинним природоохоронним законодавством  заборонено спалювання сухої трави, залишків рослинності та тим більше будь-якого сміття. За такі порушення передбачена адміністративна відповідальність із штрафами.

Та передусім слід пам’ятати про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо відходів. Медики попереджають про можливі захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції чи навіть більш серйозні захворювання. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом і підприємствами. Коли підпалити листя, всі забруднюючі речовини знову викидаються в атмосферу у вигляді продуктів згорання, при цьому їх шкідлива дія значно підсилюється. У димі  опалого листя містяться оксиди азоту, вуглецю, чадний газ, а також сполуки важких металів.  У тліючих без доступу повітря рослинах утворюється бензопірен – речовина, здатна викликати ракові захворювання.

Крім того, спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.